Edzés Okinawán – 2016

0

Okinawa, a karate szülőföldje. Talán nincs is olyan karatés, aki ne álmodozna arról, hogy egyszer eljuthasson oda, ahol a karate született. Egy álom vált valóra mindannyiunk számára, amit talán azóta se hiszünk el, hogy megtörtént velünk. Okinawa egy igazán sokszínű sziget, ezer arca van és ebből csak néhányat volt időnk megismerni.

A Magyarországi Goju-Ryu Karate – Do Szövetség Sakura-Kai Hungary szervezésében egy 18 fős csapat utazott ki Okinawára 2016. október 20 – 30 között. A Szövetséget magyar, szlovák és ukrán karatékái képviselték, Harsányi László sensei vezetésével. A szlovák csapat vezetőjeként Sztranyák László sensei, az ukrán Sakura-Kai vezetőjeként Aleksej Konovalov sensei voltak jelen.

Az utazás fő célja az volt, hogy Yoshio Kuba Hanshi 10. danos mesterrel hazájában edzhessünk, de emellett nagyon sok szép programban is része volt a csapatnak. A hosszú utazást követően, másnap elkezdődtek az edzések és a szabadidőben pedig igyekeztünk minél többet látni Naha és Okinawa városból. Kint létünk egybeesett az Okinawán hivatalosan is a karate hetének tekintett időszakkal, mely azt jelenti, hogy a szigeten élő karatésok, vezetők, szervezetek különféle programokkal, rendezvényekkel ünneplik és üdvözlik ezt a méltán népszerű művészetet.

A program részeként részt vettünk a 2016. október 23.-án megrendezett Guiness világrekord végrehajtásában, ahol Naha város fő utcáján 4500 karatés sorakozott fel, és mutatta be egyszerre a Fukyu katát, illetve az október 25-én a „Karate Napja” programon, ahol Naha város egyik impozáns csarnokában gyűlt össze a sziget, és a világ minden tájáról érkező közel 1000 karatéka, hogy bemutatkozzanak egymásnak és a nagymestereknek. Nemzetközi csapatunk a Tensho katát mutatta be, ezzel képviselve Kuba Hanshit és a Sakura-Kai Szövetséget.

Edzéseken a tradicionális goju-ryu alapjaival, technikáival, katáival ismerkedtünk és gyakorolhattuk azokat. Stílusunk ismét egy újabb és izgalmas arcát mutatta meg. Találkoztunk Shinjo Takahiro senseiel, aki versenyzőkkel foglalkozik és bepillantást nyerhettünk edzéseibe és az általa követett módszerekbe.

Nana Shimizu sensei sikeres vizsgát tett a shihan előtt, így megszerezte  4. danfokozatát. Utolsó edzésünkön pedig ismerkedhettünk a tradicionális erősítő és fejlesztő eszközökkel és gyakorlatokkal.

Pihenésképpen ellátogattunk a Ryukyu Mura skanzenba, a Churaumi Aquariumba és volt alkalmunk megtekinteni a méltán híres Shuri-kastélyt is.

Ezúton is köszönetet szeretnék mondani jómagam és csapattársaim nevében Harsányi László senseinek, hogy lehetővé tette ezt az utazást, és hogy betekinthettünk ebbe a fantasztikus és izgalmas világba. Ez a 11 nap azt mutatta meg számunkra, hogy tudásunk bár jó úton halad, de még rengeteg tanulnivaló van hátra. Ennyi idő nem elég megismerni ezt az igazán különleges kultúrát, de sok-sok olyan élményt hoztunk haza, amit nem pótolhat semmi.

Valkai Márta

Videók

9:48 után

22:03 után

Képek

[justified_image_grid facebook_id=327806074024608 facebook_album=774564136015464]

További képek

Album 1 Album 2
Share.

Comments are closed.