Kyusho

Mi ez a Kyusho?
Röviden úgy tudnék rá válaszolni, hogy egy olyan harcművészeti rendszer, amely a főbb szerveinkhez tartozó energia pályákat ill. a rajtuk elhelyezkedő akupresszúrás pontokat támadja.
A védekező fél célja,hogy minél kisebb erőbedobással, energiával és minél hatékonyabban tudja megvédeni magát és a rábízott személyeket, javakat,vagyharc képtelenné tenni a támadót. Mindezt a kínai Kung – Fu és később az Okinawa-i karate mesterek úgy érték el, hogy a természetgyógyászat által használt meridiánokat és akupresszúrás pontokat támadták, íggy növelve a technikáik hatékonyságát. Amikor iskoláikat létrehozták a formagyakorlataikat (Kata) az öt elem tanának figyelembevételével alakították ki. A technikáik egy – egy adott akupresszúrás pontra fognak, nyomnak, rúgnak, vagy ütnek. Ezáltal az energiarendszer egy pillanat alatt összeomlik. Ez merőben más szemlélet, mint amiben mi itt Európában felnevelkedtünk. Röviden úgy tudnék rá válaszolni, hogy a testünk akupresszúrás pontjaira irányulnak a fogások, az ütések, a rúgások, és a nyomások. Mivel a test energiarendszere van ilyen módon támadva, megbontva, blokkolva, ezért a támadó pillanatok alatt harcképtelenné válik.

Akupresszúrás pontok a testen
forrás:http://drwuakupunktura.hu
A Földön minden az energia egyfajta megnyilvánulása, még az emberek is. A testünket behálózzák a későbbiekben bemutatásra kerülő energiapályák, az úgynevezett meridiánok. Ezeken helyezkednek el azok a vitális (élet) pontok, melyeket a hagyományos kínai orvoslás is alkalmaz az akupunktúrában, illetve az akupresszúrában. Előbbi tűvel (újabban lézerrel), utóbbi nyomással gyógyít a pontok stimulálása által.
A Kyusho ugyanezeket a pontokat illetve energiapályákat használja, csak célja nem a gyógyítás, hanem a test energiaáramlásának megzavarása, megállítása. A pontos találat – ami rendszerint több vitális pont megfelelő kombinációja – azonnali energetikai összeomlást eredményez. Elméleti hátterét tekintve hagyományos kínai orvoslás olyan alapvető elveire épül, mint az “öt elem” tana vagy a jin-yang egysége.
Előbbi lényege, hogy minden mindennel ok-okozati összefüggésben van. Az egymásra hatások láncolata képezi az elméletet, amely az öt természeti elemhez, tűz, föld, fém, víz, fa- kapcsolódik. Ezek az elemek különböző módon hatnak egymásra, táplálják, uralják, vagy épp korlátozzák egymást. A világegyetemben mindent két ellentétes erő hoz létre és irányít. Ennek e két erőnek az egyensúlyban tartása a legfontosabb. A természetgyógyászat 360 pontot használ gyógyítás céljára, ebből a harcművészek 108 pontot alkalmaznak. Ebből következik, hogy aki egy átlagos szintű önvédelmi képességekre vágyik, annak nem szükséges több száz pontot megtanulni. Kiválóan használható önvédelmi célokra, nagy előnye, hogy elsősorban nem fizikai erőt igénylő módszer, ezért különösen hatékony „önvédelmi fegyver” a nők, idősek vagy gyengébb fizikumú férfiak számára is. Elsősorban az elfoglalt üzletemberek, nők, biztonsági, rendészeti és katonai területeken dolgozók részére ajánlom, akiknek nincs idejük évekig az edzőtermeket látogatni, hogy önvédelmi jártasságra tegyenek szert.

Harsányi László

Kyusho szeminárium
Shihan Evan Pantazival Kyusho International elnökével
2007 Genf

 

Nemzetközi  KYUSHO  Szeminárium
Nemzetközi Kyusho Szeminárium 2006. Budapesten
Vezette Sihan Evan Pantazi – 7. Dan a Kyusho International elnöke

Ez a rendszer a Shaolin papok tanításaihoz vezethető vissza amikor felfedezték, az emberi testen lévő főbb meridiánokat és az akupresszúrás pontokat. Ezeket a pontokat használták  fel a gyógyászatban és később a harci művészetekben is. Rájöttek, hogy ezen pontok ütése, rúgása, nyomása vagy ezek kombinációi pillanatok alatt harcképtelenné teszi a támadót. Mindezt azzal magyarázhatjuk, hogy összeomlik a test energetikai rendszere és ezáltal jön létre szédülés, eszméletvesztés vagy harcképtelenség. Később amikor a kinai Kung – Fu átkerült Okinawára az ottani mesterek átvették mindezt és beépítették az okinawai karatéba ami igy egy félelmetesen hatékony önvédelmi rendszerré fejlődött. A különböző iskolák katái is a különböző pont kombinációk alapján jöttek létre. Az ötvenes években  amikor a karate Okinawáról átkerült Japánba elkezdték széles körben oktatni, a veszélyes elemeket, technikákat kihagyva egy modern sport rendszert hoztak létre. Az akupresszúrás pontokra épülő technikákat a fiataloknak és a tömegeknek nem tanították, ez a rendszer nem alkalmas a tömegsport számára, a gyors sikerek elérésére és a versenyzésre.
Okinawán nem volt hagyománya a nagy létszámú tanítványok tanításának sok mesternek életében csak 1 – 3 tanítványa volt, ugyanis nagyon megválogatták, hogy kinek adják át ezt a komoly tudást. Tanárunk ShihanTakeji Ogawa8. Danos Okinawa Goju – Ryu mester az első japán tanár aki nekünk és néhány kiválasztott európainak megmutatta és tanítja ezeket a technikákat a Goju – Ryura építve.

A Kyusho International az arra érdemes harcművészek számára újra elérhetővé teszi ezt a tudást, ennek érdekében meghívásos nemzetközi stílus független szemináriumot szerveztünk melyet Shihan Evan Pantazi 7.Dan a Kyusho International elnöke vezetett, a rendezvényen a következő országok karatékái vettek részt USA, Szlovakia, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia és természetesen mi magyarok. A két napos intenzív szeminárium nehéz volt de mindenki megelégedésére sok új harcművészeti és természetgyógyászati információval gazdagabban távoztunk. Azok akik először vettek részt Kyusho foglalkozáson a gyakorlatban láthatták annak működését és hatékonyságát.

Harsányi László

Kyusho szeminárium  2005 Franciaország
Sensei Juhász László, sensei Evan Pantazi, sensei Harsányi László és sensei Mark Kline

Tiltott karate technikák

Forrás: dunatv.hu
Ami most következik, az elvileg soha nem szerepelhet sporthírekben. A karate hivatalosan tiltott technikáiról tartott nagyon is gyakorlati bemutatót hazánkban a téma avatott szakembere.
Evan Pantazit, a hetedik danos kyusho mestert érdemes nagyívben elkerülni. Na persze csak akkor, ha rossz szándékkal akarnánk közelíteni hozzá, hiszen egy ütéssel, rúgással vagy akár egy érintéssel is maradandó sérülést tudna okozni. Az általa képviselt és tanított akupresszúrás pontok támadásán alapuló, speciális önvédelmi rendszer képes megbénítani, vagy akár megölni is az ellenfelet.
Természetesen a Budapesten rendezett, meghívásos önvédelmi szemináriumon nem ez volt a cél. A harminc éve a harcművészetnek élő mester az Egyesült Államokból érkezett hazánkba azzal a céllal, hogy az eddig hétpecsétes titokként kezelt technikák közül néhányat bemutasson és megtanítson a négy országból érkezett, több danos, fekete öves mestereknek.
„A kyusho mindenképpen nagy felelősségérzetet követel.” – nyilatkozta a Dunasportnak Evan Pantazi, a Nemzetközi Kyusho Szövetség elnöke. „Maga a tanulási folyamat is olyan hosszú, hogy aki ezt a tudást rossz célokra akarja használni, az előbb fogja abbahagyni a technikák gyakorlását, mintsem elegendő tudást szerzett volna.
A kyusho-ban is lehet sérüléseket okozni, de ez attól is függ, hogy mennyire veszélyes technikai elemeket tanítunk meg. Csak azoknak oktatjuk a legnehezebb technikákat, akik ezt teljes felelősséggel tudják majd használni.”
KYUSHO INTERNATIONAL