Harsányi László Sensei Okinawán

0

thMint mindenkinek, aki a harcművészetek tanulására, tanítására adja a fejét álmai között szerepel, hogy eljusson Okinawára, a karate szülőföldjére. Nekem ez a lehetőség most adatott meg. Az okinawai Karate Szövetség kiemelkedő mesterének meghívására 2014. 06.20 – 30 – ig Okinawán Goju-Ryu Karate továbbképzéseken vettem részt Sensei Sztranyák Lászlóval. A hosszú és fárasztó út után elfoglaltuk a szállásunkat és aztán úgy döntöttünk, hogy felkeressük a dojot, ahol másnaptól edzeni fogunk. Több embertől kértünk segítséget, már a megadott cím közelében voltunk, amikor jött velünk szembe egy fiatal hölgy. Őt is megkérdeztük, hogy hol van a megadott cím, ránk nézett és csak annyit kérdezett, karate, Hungary. Mi pedig válaszoltunk, hogy igen. Elmondta, hogy ő Yoshio Kuba Sensei lánya, aki már vár minket, 50 méter séta után felcsengetett és pár perc múlva a Kuba Sensei már ott állt előttünk. Az első személyes kapcsolatfelvétel ennél jobban nem is sikerülhetett volna. Az őrangyalaink vigyáztak ránk az úton és jól navigáltak minket.

4Másnap indultak az edzések, napi 3 edzésen vettünk részt, ami nagyon megterhelő volt számunkra. A következő napot is a központi dojoban töltöttük edzésekkel. A második nap után sor került egy sportpolitikai megbeszélésre, ahol megállapodtunk abban, hogy az International Goju-Ryu Karate-Do Sakura-Kai becsatlakozik az okinawai Kenpo-Kai Szervezetbe Yoshio Kuba 10. danos Sensiehez. A megállapodás után Kuba Sensei elmondta, hogy mostantól megnyitják az ősi okinawai harcművészeti forrásokat és elkezdenek tanítani minket.

Kuba Sensei 67 éves és még aktív, ő Okinawán a legfiatalabb 10. danos mester. Civilben a foglalkozása akupunktúrás orvos, így a kyusho alkalmazásával is maximálisan képbe van. A Goju-Ryu családfája a következő: Kanryo Higaonna Sensei – Chujon Miyagi sensei és Seiko HigaSensei – Seikichi Toguchi Sensei – Yoshio Kuba Sensei. A központi dojoba a rangidős tanítványaival, együtt edzettünk, akik magas színvonalat képviseltek. Ezen kívül Takahiro Sinjo Sensei dojojába is elvitt minket Kuba Sensei, hogy lássuk a versenyzőiket és a mestertől is tanulhassunk. Egy nagyon szép japán dojoban edzhettünk, ahol a versenyzés és a tradíciók is megfértek egymás mellett. Jó volt látni azt a szorgalmat, fegyelmet, tiszteletet, amit itt Európában ritkán látunk.

P1000253Az edzéseket meglátogatta Sensei Toyama Zenshu 10. danos mester, aki az okinwai Goju-Ryu Karate egyik nagy öregje. Őt nagy tisztelet övezte, Sinjyo Sensei a bemutatásunk után átadta az edzés  vezetését Toyama Senseinek aki kitüntetett a figyelmével, mert csak velem foglalkozott, tesztelt, és tanított. Az edzések programjában a kihon, kata, bunkai, tradicionális kumite és az önvédelem szerepelt. A bunkaiokról elmondható, hogy a technikák mindig az ízületek csavarásával, törésével, feszítésével és földre vitellel fejeződik be. Ellentétben az eddig tanult kihon bunkaiokkal. A kumitéjüket a kettőség jellemzi, a gyerekek és a fiatalok a verseny kumitét tanulják és gyakorolják, míg a felnőttek a tradiconális okinawai kumitét.

A 9 napon keresztül zajló intenzív edzések rendkívül sok értékes ismeretet, tudást nyújtottak. Kuba Sensei és tanítványai mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat és minél többet átadjanak a tudásukból. Ennek ellenére el kell, hogy mondjam, hogy nehéz volt lelkileg és fizikailag is ez a közel két hetes okinawai utazás, és továbbképzés. Az edzéseken és az elméleti képzéseken kívül a Kuba Sensei és tanítványai megmutattak sok szép helyet Okinawán. Jártunk Nahában, Suriban a Királyi várban, a tengerparti „akváriumban” és az okinawai „skanzenben”. Továbbá több kulturális eseményen is részt vehettünk. A sok edzés mellett több program nem is fért volna bele az időnkbe.

Összességében elmondható, hogy sok értékes tapasztalatra, élményre tettünk szert. Az utazásunk elérte az eredményét, Kuba Senseit meghívtam hazánkba, aki a meghívást elfogadta és 2015-ben el fog látogatni hozzánk.

Budapest, 2014. június 05.
Harsányi László

További képek Okinawáról:

fb

Share.

Leave A Reply